De geschiedenis van de savannah.
Een Savannah-kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. De kruising werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren 90 en in 2001 erkende TICA de soort als apart kattenras. Judee Frank, een Amerikaanse fokker van Bengaalse katten kruiste een mannelijke serval met een Siamees om op 7 april 1986 de eerste Savannah ter wereld te laten komen. Franks Savannah trok de aandacht van Patrick Kelley, die een van de kittens van de Savannah kocht in 1989. Kelley was een van de eerste enthousiastelingen die naar een nieuwe gedomesticeerde soort toewerkte. Hij benaderde vele servalfokkers om mee te helpen met het ontwikkelen van deze nieuwe soort. Uiteindelijk verkreeg hij hulp van fokster Joyce Sroufe die met hem de stappen nam om het ras erkend te krijgen.
In 1996 schreven Kelley en Sroufe samen de originele versie van de standaard voor het Savannah Ras en presenteerden deze aan het bestuur van TICA. Vijf jaar later accepteerde het bestuur de soort tot een geregistreerde soort.
Uiterlijk van de Savannah.
Het verwilderde uiterlijk van een Savannah wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de vele Serval kenmerken. De meest prominente kenmerken zijn de verschillende kleurpatronen, het lange lichaam, de grote oren, de zeer lange benen, de grote het liefst zwarte neus en de zogenoemde hooded eyes. Het Lichaam van de Savannah is lang en langbenig en de achterhand is hoger dan de schouders. De schouders kunnen wel tot 45 cm hoog worden. Het hoofd lijkt vaak kleiner door de grote oren en hoort een driehoek te vormen. De achterkant van de oren van de Savannah hebben oogvlekken ook wel ocelli genaamd. Een lichte vlek op zwarte, bruine of grijze oren. De korte staart heeft zwarte ringen, met een zwarte punt. De ogen zijn blauw als ze geboren worden en veranderen op ongeveer een leeftijd van 3 tot 4 maanden soms zelfs pas na een jaar. In de kleur van de ogen kan veel variatie zijn en hangt vaak samen met de vachtkleur. Meest voorkomende kleuren zijn groen, bruin, amber, blauw, oker en goud.
De meeste F1 Savannahs zullen veel of alle eigenschappen van een serval hebben en dat vermindert bij latere generaties. Wij als fokkers proberen dit zo veel mogelijk te voorkomen door goed te selecteren op deze eigenschappen.